Skredkurs Alpint for ungdom

Gjør de sikre veivalgene i fjellet!
DNT Ung Kongsberg arranger skredkurs med støtte fra Erling Bjørstad stiftelse. Vær sikker på dine veivalg i vinterfjellet. Jørgen Moland er ledene innanfor bre- og skredinstruktører i Norge, og har blant annet vært med i ekspertgruppa som utvikla dei nye fjellvettreglene. Kurset er et dagskurs etter NF-malen. Kurset gjennomføres med løs hel. Les meir om utstyrskrava under.

OBS OBS! det er kun 8 plassar på kurset. sett deg gjerne på venteliste om det er fullt.

Pris: Medlem DNT 100 kr, ikke medlem 300 kr.

Formålet med kurset er å gi deltakerne økt bevissthet rundt skredfare, og hvordan unngå skredfarlige terreng. Kurset skal gi deltakerne en grunnleggende innføring i når, hvor og hvordan det løsner skred. Kurset gir videre en innføring i turplanlegging etter «3x3» filtermetoden og vektlegger etablering av rutiner for å redusere risiko. Kurset skal gi deltakerne bedre forutsetning for å kunne gjennomføre grunnleggende kameratredning. Holdningen som preger dette kurset er enkel: Unngå skredfarlige områder! Kurset handler om å gjenkjenne og identifisere heng og fjellsider som er brattere enn 30 grader, og enkle tiltak for hvordan man kan omgå og unngå å bli eksponert for skredfare.

Dette kurset er første steg i NF sin skredstige for nordisk stil, og vil følge kursmalen til Norsk Fjellsportforum og DNT

Målgruppe
Målgruppen for dette kurset er brukere av vinterfjellet som allerede ferdes i skredterreng; primært off-piste kjørere i og i nærheten av skianlegg. Kurset kan også tilpasses grupper som toppturgåere, klatrere m.fl.
Kurset siktes inn på de mellom 16 og 30 år.

For hvem?
Det kreves ingen forkunnskaper, men kurset skjer utendørs i norsk fjellområde, og deltageren bør ha erfaring med tur i fjellet på vinterstid for å få eit læringsutbytte av kurset.
Deltakerne må stille med spade og søkestang. Grunnleggende førstehjelpsutstyr, liggeunderlag, vindsekk og vinterklær tas med av den enkelte.

Forkunnskaper: Det kreves ingen forkunnskaper, men kursmalen tar utgangspunkt i at deltakerne bør ha grunnferdigheter i vinterfriluftsliv som: orientering, bruk av ski, klær, mat og drikke.

Utstyrskrav: Deltakerne stiller med spade, søkestang og sender/mottaker (ASSSprinsippet). Grunnleggende førstehjelpsutstyr og vinterklær tas med av den enkelte. Det bør oppfordres til at deltakere på kurs i forbindelse med skianlegg stiller med bindinger med gåfunksjon og feller i sekken.

Kommenter ved påmelding om du har sender/mottaker!

Litteratur og lenker
 to korte artikkler skrevet av Jørgen Moland:

Og jobb deg gjennom dølgende 5 modueler:
www.varsom.no/skredskolen

Når alle møter opp med samme forkunnskaper kan vi fokusere på praktisk øving, i staden for teori.

www.varsom.no
www.snoskred.no