Jakt og turgåere

Foto: Mats Langeid

I disse dager er det jakt i mange av skogene hvor stiene våre går. Vi oppfordrer folk til å være oppmerksomme og ta hensyn.

Mange fiskere, turgåere, bær- og soppsankere holder seg helst unna skogene når storviltjakta starter i slutten av september, og vi oppfordrer alle til å respektere jakttider og spesielt den første perioden som er svært aktiv. Jegere gjør en stor innsats for forvaltning av viltet, men det er et faktum at økt trafikk i terrenget vanskeliggjør denne viktige jobben som utføres. 

  1. En viktig forhåndsregel er å gjøre seg lokalkjent, og vite hvor jaktlagene pleier å jakte etter storvilt. Lær deg datoene for lokale jakttider, og unngå å ferdes i skogen under den mest intense tiden som er i helgene og da spesielt den første jaktperioden.

  2. Bruk et klesplagg med sterke neon oransje eller gule klær - en vest, lue, buff eller bandana som lett kan skilles fra enhver annen farge i skogen er det beste alternativet.

  3. Du ønsker selvfølgelig ikke å se ut som en elg eller hjort, unngå derfor brune og hvite klær. Hvite sokker eller hansker kan forveksles med bakparten på en hjort eller de hvite beina på en elg.

  4. Hold hunden i bånd. Ifør hunden kløv, vest, bånd og halsbånd med neonfarger om du har, eller knyt et oransje, rødt eller gult tørkle rundt hundens hals i jaktsesongen.

  5. Hold deg på merkede turstier, og unngå så langt det lar seg gjøre å gå langt utenfor skogsveier og turstier.

  6. Vær høflig og respektfull mot jegere og vandrere. Respekter hverandres rettigheter og del skogen med hverandre. Unødig bråk må unngås fordi dette vanskeliggjør oppgaven jegerne utfører.

  7. Vær oppmerksom, og unngå å ferdes i områder hvor det er skiltet at jakt pågår. I helger og ferier med fint vær pleier som regel jegerne å droppe jakt på ettermiddagen når de er i mye besøkte turområder. Da blir det kun jakt på morgenen. Så venter du til etter kl. 10 med å starte turen, er du sikrere på å gå uforstyrret.
Foto: Hilde-Marie Digernes Sørensen