Ukas Tur - TIL ZECHENHAUS DAM

Foto: Tor Dalaker Lund

FRA MILDIGKEIT OM HENSCHENSETRA TIL ZECHENHAUS DAM.

Tekst: Tor Dalaker Lund

Denne turen starter ved Statskoghytta Mildigkeit. Den ligger på venstre side av Knutefjellveien – når vi kjører oppover, en liten kilometer før Sachsenveiskillet. Her er det plass til å sette fra seg en bil, og stien er lett å finne der den begynner like foran hytta. Den er ikke merka.

Etter noen få meter på denne stien, skal vi være litt oppmerksomme. Det kan se ut som om vi skal gå rett over ei myr, men en tydelig sti tar av mot høyre og opp en bakke. Den skal vi følge. Etter noen få hundre meter møter vi den blåmerka stien som går fra Knutefjellveien til Henschensetra. Denne stien er velkjent for mange og tar oss gjennom et åpent og lettgått terreng, til vi enda en gang står på setervollen på Henschensetra. Men stien videre på denne turen er nok ukjent for de fleste. Den er ikke inntegna på de karta som dekker dette området, og kan enkelte steder være litt utydelig. Men det er noen gamle blåmerker her, og er man litt oppmerksom, er det helt uproblematisk å gå denne stien. Den tar av fra hovedstien i dumpa før vi svinger opp til setervollen og tar nordover, rett opp bakken.


Foto: Tor Dalaker Lund

Kart:

«Tur – og kulturkart Knutefjell». (Utgitt av Kongsberg o-lag).

«Turkart Meheia». (Utgitt av Notodden o-lag).

Fra Mildigkeit til Zechenhaus dag er det om lag 4 kilometer

Vi får en fin tur gjennom et åpent landskap med flotte furuer, og det er nok disse særprega furuene som er hovedgrunnen til at dette området er en del av Barmen naturreservat. Etter en drøy kilometer og 60 høydemeter står vi ved vestbredden av Davids dam. Den som vil helt opp til Zechenhaus dam, kan følge en tydelig sti langs vestbredden av Davids dam og opp bakken til vi med ett står på Knutefjellveien og har Zechenhaus dam rett imot. Denne siste biten tar bare noen få minutter.

Nå er det selvfølgelig fint å ta samme vei tilbake til Mildigkeit, men kartet viser oss noen alternativer – som alle innebærer noen kilometer på vei. Vi kan rett og slett gå Knutefjellveien tilbake til Mildigkeit, eller vi kan gå tilbake til Davids dam, gå over dammen og følge en vei østover som møter Knutefjellveien like innafor Sachcsenveiskillet.

Foto: Tor Dalaker Lund
Foto: Tor Dalaker Lund

Skrevet av Ingunn Hagen Våer 20. august 2020