Turtips- en annerledes vei til Søtdalsstulen

Foto: Tor Dalaker Lund

Et vinterparadis for mange, men det er et flott turområde om sommeren også. 

Tekst: Tor Dalaker Lund

Mange har passert Søtdalsstulen på Ble på ski; ikke fullt så mange har vært her på barmark. Det går en tydelig sti hit sørfra, men her skal vi foreslå en mye kortere vei til Søtdalsstulen.

Vi kjører opp den vanlige veien til Nordstul parkering. Ca. en kilometer etter bommen tar Snipetjønnveien av til høyre. Den kjører vi helt til enden. Derfra går det sti i til dels våte myrer og noe stigning i nordøstlig retning. På toppen av bakken svinger stien nordover og ned til Søtdalskrysset, men vi går ikke der. Vi forlater stien og går nokså rett østover, parallelt med skiløypa. Det er ikke sti her, men terrenget er lettgått, og vi går i et flott og åpent landskap med mange småvann og myrer.


En drøy kilometer etter at vi forlot stien, støter vi på seterstien til Søtdalen sørfra og følger den de få meterne som gjenstår før vi er på setra. Her legger vi merke til at fjøset, som snøen tok knekken på for noen vintre siden, har blitt flott restaurert. Både gårder øverst i Jondalen og på Bolkesjø hadde seterrett i Søtdalen. Seterdrifta tok slutt omring 1950.

Kart: "Blefjell" fra Rendli hytteforening
Søtdalen
Søtdalen Foto: Tor Dalaker Lund

Skrevet av Ingunn Hagen Våer 24. september 2020