Tips til aktiviteter ute i jula

Foto: Frank Haughom

Blir juledagene litt ekstra lange i år når vi ikke går fra juleselskap til juleselskap? Har du litt ekstra tid og trenger noen tips for å komme deg ut? Det å fylle på med energi og koble av ute i naturen er magisk! 

 I år skal vi ikke samle så mange til selskaper inne, vi skal holde oss til få nærkontakter og finne andre og nye løsninger. Hvorfor ikke møtes ute til hygge? Inviter de du savner med på tur! 

I naturen kommer vi bort fra både julestria og alt annet som stjeler vår oppmerksomhet i denne tiden. Vi kan oppleve stillhet, gi rom for samtalene og kjenne på julefreden. 

Du trenger ikke dra så langt, eller gjøre det så vanskelig. Her er noen enkel tips for nærturer og hvordan gjøre det hyggelig ute i mørketiden. Ta med juleselskapet ut

Foto: Instagram dntungoslo

Kongsberg og Numedal har skog på alle kanter, vi har boligområder der nesten alle har kort vei til nærturterrenget.  Det er mange kommunale griller i parker som fortsatt står ute, disse kan brukes også på vinteren ( men ikke sprengfyr så de sprekker), eller du kan rett og slett gjøre det hjemme i hagen.

Tips til forberedelse

  • Bruk dagen på å finne den beste stedet for deg og dine gjester. Lag området klart i dagslys. Skal du ha det på dagtid er dagen før lurt.
  • Lag refleksløype inn til plassen
  • Lyslykter i utkanten skaper fine rammer  
  • Tenk på brannsikkerhet når du gjør området klart, det er lurt med flere muligheter til å gå vekk fra bålet dersom det er mye snø. Husk at du alltid må ha kontroll på flammene og slukk bålet helt før dere forlater det!

Tips til gjennomføring

  • Gode områder slik at alle kan holde avstand
  • Ved nok slik at bålet varmer
  • Ha klar noen aktivtiteter (natursti, aking, refleksløype, stafetter, snøballrulling osv)


Husk at du også må rydde opp etterpå. Ta en tur dagen etter og fjern bålrester, søppel og annet etter dere slik at andre også kan kose seg en dag ut på samme område! 

Nyt en skitur

Foto: Berit Avlestuen

Mange har ventet på at bakkene er hvite og skiene kan få komme ut av boden. Bruk gode dager med den første vintersnøen til å få fine turer. 

Skisporet.no har oppdatert oversikt over kjørte løyper ! 

Sov uten en vinternatt 

Foto: Bjørn Tore Moen

Overrask familen eller venner med en natt i naturen. Finn frem liggerunderlag, sovepose og ullundertøy og sov under stjernene. Å dra ut i skogen er fint, men det er like gøy på terrassen eller i hagen. PS: Husk lue! 

Blåtimen- tur

Bådstjernlia i Liamarka Nesbyen
Bådstjernlia i Liamarka Nesbyen Foto: Liesl Mindt

Både morgen og kveld er det en liten time som verken er dag eller natt, men blå. Lyset er helt spesielt og stemningen kan bare oppleves, ikke forklares. Få et blått pustehull i romjula, be med deg noen på en tur du ikke har sett på en stund, eller kanskje en magisk time bare for deg og en spesiell? 

Vinterbading

Kjennerudvannet på Kongsberg.
Kjennerudvannet på Kongsberg. Foto: Joachim Grinderud

De tøffeste hopper i vannet og kjenner vikingblodet bruse i årene! Et vinterbad er en kald fornøyelse, men det er sunt og helt ufarlig. To tips bare til deg med barn

Foto: Marius Dalseg, DNT

nr 1: Last ned KulTur appen!

Her finner du mange gode tips til aktiviteter på tur og du kan registrer turer som gir deg poeng. Appen er gratis og tilgjengelig både i Appstore og GooglePlay. 


Tips nr 2: Inviter til eventyrstund rundt bålet

Inviter barn og kjente til å fortelle de fineste julehistoriene rundt et bål. Ha med god mat og drikke, og gjør en vinterkveld uforglemmelig. 


Planlegg turåret 2021

Finn fram turbøler eller blader, og drøm om neste års turopplevelser. Vil du gå sammen med andre eller prøve noe nytt? Vi i DNT arrangerer turer og kurs for alle aldersgrupper. Følg med på kalenderen på våre sider og finn mer inspirasjon på ut.no! 

Ta et digitalt friluftskurs

Ferskingkurs
Ferskingkurs Foto: André Marton Pedersen

Her kan du lære med om hva du bær ha med deg i sekken og hva du bør ha på deg, hvordan du lager mat eller sover ute og ikke minst - kart og kompass. 


Skrevet av Ingunn Hagen Våer 25. desember 2020