Tur til Tovestul

Tovestul
Tovestul Foto: Tor Dalaker Lund

Denne turen starter ved Elgsjø, ca. 27 km vestover fra Kongsberg. Vi parkerer ved kaféen, og skilter på motsatt side av veien viser oss hvor vi skal gå.

Tekst: Tor Dalaker Lund

Vi følger en blåmerka sti nordover i åpent og lettgått terreng. Etter om lag to kilometers vandring, møter vi en vei. Vi svinger til høyre og etter ytterligere 200 meter er vi på Tovestul. Stulen ligger åpent og fint. Like sør for stulen ligger Tovestultjønna. Tovestul tilhører Graver i Lisleherad. (Kan navnet komme av det gamle ordet tov som kan bety stritt gras? Eller er det kvinnenavnet Tove?).


Tovestultjønn
Tovestultjønn Foto: Tor Dalaker Lund

Nå har vi flere muligheter, alt etter hvor langt vi ønsker å gå. Den som syns at 4-5 kilometer er passe, kan ta veien tilbake til der skilter viser til Elgsjø. Da blir det å gå på grusvei sørover forbi det flotte tjernet Vassenden og ned til E134 ca. 100 meter vestafor kaféen ved Elgsjø. Det er greit å gå på utsida av autovernet ned til kaféen.

Men det er fint å fortsette nordover fra Tovestul. En stor sti tar av i høyre hjørne nord på setervollen. Den er umerka, men er grei å følge. Terrenget er fremdeles åpent og ganske flatt. Etter et par kilometer støter vi på en bekk. Her skal vi over, og som oftest er det greit, men er det for stor vannføring til at man kommer seg over, er det bare å gå videre nordover med bekken på venstre side til man etter noen få minutter kommer fram til en grusvei med bru. Der veien ender, heter det Tore Brodden. En mann med det navnet frøys i hel her en gang i begynnelsen av 1800-tallet. Skilter viser oss veien tilbake til Elgsjø. Først er det opp en liten bakke med traktorvei før vi kommer inn på en ny vei. Den tar oss sørover, passerer Tovestul et par hundre meter vestafor setra, og videre forbi Vassenden – som i den korte varianten i denne teksten. Denne lengste varianten er ca. 8-9 km.

Kart: «Turkart Fossøy».

Vassenden
Vassenden Foto: Tor Dalaker Lund

Skrevet av Ingunn Hagen Våer 20. mai 2021