Unge Naturtalenter er et lederutviklingsprogram og friluftslivstilbud for ungdom

Kongsberg og Omegns Turistforening gir 15 ungdommer mellom 15 og 19 år fra Kongsberg, Flesberg og Rollag muligheten til å delta i et årslangt program hvor de får erfaring med ulike typer friluftsliv og turlederrollen. Prosjektet vektlegger personlig vekst og inspirerer til friluftsaktivitet. Det er ingen krav til forkunnskap og du skal gå fra scratch til å bli utdanna turledere i DNT's turlederstige. I løpet av året vil du få erfaring fra massevis av ulikt friluftsliv og spennende opplevelser.

Du vil få ferskingkurs i friluftsliv, kanokurs, turlederkus, kajakkurs, skredkurs og klatrekurs. Underveis vil du være innom temaer som turledelse, orientering, førstehjelp, artskunnskap, matlaging ute, lage turutstyr og mye mer. Alt dette skal bidra til at du blir en stødig turleder med kunnskap og erfaring til å ta vare på deg selv ute på tur, og overskudd til å ta vare på deltakerne du senere skal lede på tur.

Her kan du se foreløpig aktivitetskalender.

Skoleåret 2021/2022 er andre året vi gjennomfører Unge Naturtalenter-prosjektet i KOT, og vi håper på mange interesserte og mange spenndende år med Unge Naturtalenter fremover.

Ungdommer kan søke plass gjennom hele skoleåret
2021/2022

Søker du etter 15. september kan det hende at det ikke er plass eller at du vil gå glipp av noen aktivteter.

Ungdommer fra Notodden og Drammen er også velkomne til å søke om plass.

Søknadsinformasjon

For å søke opptak til Unge Naturtalenter må du være bosatt i område til Kongsberg og Omegns Turistforening - kommunene Kongsberg, Flesberg eller Rollag og være mellom 15 og 19 år gammel.

Ingen forkunnskaper innen friluftsliv er nødvendig!

Vi ser etter motivasjon fremfor erfaring! Vi håper på mange forskjellige søknader, og ønsker å sette sammen en gruppe med mange ulike egenskaper.

Når du går inn i søknadsskjemaet via den røde knappen ønsker vi at du får frem hvorfor du søker og hva du ønsker å få ut av et år sammen med oss.

Det er også mulig å sende en videosøknad istedenfor eller i tillegg! Det du da må gjøre er å lage en film hvor du forteller hvorfor du vil være med i Unge Naturtalenter, laste den opp på YouTube eller Vimeo og sende en link til kongsberg@dnt.no.

Søknadsprosess

Kort tid etter søknadsfristen vil vi invitere kandidatene til uttakshelg og ferskingkurs den 11. og 12. spetember.
På ferskingkurset lærer du om basisferdigheter i friluftsliv, som bål, orientering, bekledning, pakking, allemannsretten, med mer. Utover dette får vi god tid til å bli kjent med hverandre, og det blir snakket mye om prosjektet, motivasjon for å bli med og hva hele greia innebærer.

Vi vil på uttakshelgen kunne ta med fler enn det er plass til i Unge Naturtalenter-prosjektet.

Videre etter denne helgen vil de mest aktuelle kandidatene få tilbud om plass i Unge Naturtalenter, og er klare for turer, kurs, samlinger og mye moro! Om noen dessverre ikke får plass, så får disse tilbud om å være med på turlederkurs senere og får god kjennskap til DNT Ung-gruppene. DNT har plass til alle!

Tidsbruk gjennom året

De 15 ungdommene som blir valgt ut til Unge Naturtalenter får delta på en rekke ulike kurs, turer og samlinger.

Vi satser på å ha en helgesamling og en kveldssamling i snitt i månedene oktober, november, januar, februar, mars, april, mai og juni. I dette inngår også noe aktivitet vinter- og sommerferie.

Underveis blir du introdusert for det øvrige miljøet i DNT Ung og inviteres til å bli en del av turledergrupper og det lokale ungdomsstyret.

Her kan du se foreløpig aktivitetskalender.

Kamilla Rust er prosjektleder for Unge Naturtalenter.
Kamilla Rust er prosjektleder for Unge Naturtalenter. Foto: Sigmund Evensen

Prosjektleder for Unge Naturtalenter

Kamilla Rust er prosjektleder for Unge Naturtalenter og skal være med ungdommene gjennom hele året. Kamilla er 34 år og opprinnelig fra Gol i Hallingdal. Hun har utdanning i friluftsliv, naturguiding, naturoppsyn og praktisk pedagogisk utdanning. Hun er kursleder i DNT, kajakk-, kano- og packraftinstruktør og er guide både til vanns og til lands. På fritiden er hun ivrig elgjeger med sine to elghunder og trives spesielt godt på gåturer med fiskestang i høgfjellet. Kamilla gleder seg enormt til å veilede og være med ungdommene på alle opplevelsene de skal få dette skoleåret!

Jeg gleder meg til å treffe alle dere unge naturtalenter! Kamilla Rust
Foto: Eva Jeanette Johnsen