Unge Naturtalenter er et lederutviklingsprogram i friluftsliv for ungdom

Kongsberg og Omegns Turistforening gir 15 ungdommer mellom 15 og 19 år fra Kongsberg, Flesberg og Rollag muligheten til å delta i et årslangt program hvor de får erfaring med ulike typer friluftsliv og turlederrollen. Prosjektet vektlegger personlig vekst og inspirerer til friluftsaktivitet. Det er ingen krav til forkunnskap og deltakerne skal gå fra scratch til å bli utdanna turledere i DNT's turlederstige. I løpet av året vil de få erfaring fra massevis av ulikt friluftsliv og rike opplevelser.

Deltakerne vil få ferskingkurs i friluftsliv, kanokurs, turlederkus, kajakkurs, skredkurs og klatrekurs. Underveis vil deltakerne være innom temaer som turledelse, orientering, førstehjelp, artskunnskap, matlaging ute, knuter og mye mer. Alt dette skal bidra til at deltakerne blir stødige turledere med kunnskap og erfaring til å ta vare på seg selv ute på tur, og overskudd til å ta vare på deltakerne de senere skal lede på tur.

Skoleåret 2020/2021 er oppstarten av Unge Naturtalenter-prosjektet i KOT, og vi håper på mange interesserte slik at vi legger grunnlaget for mange spenndende år med Unge Naturtalenter fremover.

Ungdommer fra Notodden er også hjertelig velkommen til å søke om plass i Unge Naturtalenter.

Søknadsinformasjon

For å søke opptak til Unge Naturtalenter må du være bosatt i område til Kongsberg og Omegns Turistforening (kommunene Kongsberg, Flesberg eller Rollag) og være mellom 15 og 19 år gammel.

Ingen forkunnskaper innen friluftsliv er nødvendig!

Vi ser etter motivasjon fremfor erfaring! Vi håper på mange forskjellige søknader, og ønsker å sette sammen en gruppe med mange ulike egenskaper.

Når du går inn i søknadsskjemaet via den røde knappen ønsker vi at du får frem hvorfor du søker. Svar på spørsmålene slik at vi får et solid intrykk av deg.

Det er også mulig å sende en videosøknad istedenfor eller i tillegg! Det du da må gjøre er å lage en film hvor du forteller hvorfor du vil være med i Unge Naturtalenter, laste den opp på youtube eller vimeo, og sende en link til kongsberg@dnt.no.

Søknadsprosess

Kort tid etter søknadsfristen vil vi invitere kandidatene til uttakshelg og ferskingkurs. Datoen for uttakshelga er 3. og 4. oktober. På ferskingkurset lærer man om basisferdigheter i friluftsliv, som bål, orientering, bekledning, pakking, allemannsretten, med mer. Utover dette får vi god tid til å bli kjent med hverandre, og det blir snakket mye om prosjektet, motivasjon for å bli med, og hva hele greia innebærer.

Vi vil på uttakshelgen ta med fler enn det er plass til i Unge Naturtalenter-prosjektet.

Videre etter denne helgen vil de mest aktuelle kandidatene få tilbud om plass i Unge Naturtalenter, og er klare for turer, kurs, samlinger og mye mye moro! De det dessverre ikke er plass til får tilbud om å være med på turlederkurs senere, og får god kjennskap til DNT Ung-gruppene. DNT har plass til alle!

Tidsbruk gjennom året

De 15 ungdommene som blir valgt ut til Unge Naturtalenter får delta på en rekke ulike kurs, turer og samlinger.

Vi satser på å ha en helgesamling og en kveldssamling i snitt i månedene oktober, november, januar, februar, mars, april, mai og juni. I dette inngår også noe aktivitet vinter- og sommerferie.

Underveis blir deltakerne introdusert for det øvrige miljøet i DNT Ung og inviteres til å bli en del av turledergrupper og det lokale ungdomsstyret.

Her kan du se foreløpig aktivitetskalender.

Kamilla Rust er prosjektleder for Unge Naturtalenter.
Kamilla Rust er prosjektleder for Unge Naturtalenter. Foto: Sigmund Evensen

Prosjektleder for Unge Naturtalenter

Kamilla Rust er prosjektleder for Unge Naturtalenter og skal være med ungdommene gjennom hele året. Kamilla er 33 år og opprinnelig fra Gol i Hallingdal. Hun har utdanning i friluftsliv, naturguiding, naturoppsyn og praktisk pedagogisk utdanning. Hun er kursleder i DNT, kajakkinstruktør og driver aktivt med guiding. På fritiden er hun ivrig elgjeger med sine to elghunder og trives spesielt godt på gåturer med fiskestang i høgfjellet. Kamilla gleder seg enormt til å veilede og være med ungdommene på alle opplevelsene de skal få dette skoleåret!

Jeg gleder meg til å treffe alle dere unge naturtalenter! Kamilla Rust
Foto: Eva Jeanette Johnsen