Skredkurs 2018

Ni kursdeltagere fikk oppleve Blefjell på sitt fineste! Det ble tre dager med full sol, noe kaldt men med dyktige instruktører ble skredkurset en uforglemmelig opplevelse! 

TEORIKVELD: Ni kursdeltagere var med på en tettpakket teorikveld holdt av Kongsberg Røde Kors hjelpekorpset. Kvelden startet med en introduksjon av deltagerne og en mat bit. Noen kom fra Kongsberg og andre hadde dratt fra Oslo for å være med på kurset!  Teorikvelden handlet blant annet om snødannelse, lag, forskjellige snøtyper, vær, terreng, skredtyper og kantkrop. Kursdeltagerne ble også introdusert for 3x3 turplanleggingsmetoden.  Metoden går igjennom planlegging, område vurdering og enkelt heng vurdering. Les mer om 3x3 metoden her

KURSHELG: Fredag møtte kursdeltagerne opp utenfor Kongsberg og Omegns turistforenings kontor og samkjørte opp til Høgda parkering. Det ble en kjølig kveld og etterhvert ble det stjerne klart når kursdeltageren gikk de syv kilometerne til hytta Flisebu. Inne ventet frivillige fra Røde Kors hjelpekorps med varm betasuppe/pølsesuppe og ikke minst varm hytte. Noen tok tidlig kveld mens andre spilte spill og pratet til seint på kvelden.

Lørdags morgen ble det felles frokost kl. 08.00. Kursdagen startet med å dele gruppen i to. Hver gruppe hadde med seg en veileder og en frivillig fra Røde Kors hjelpekorpset. Deltageren startet med å planlegge dagens tur uti fra 3x3 turplanleggings metode. Gruppe 1 planla turen sin opp mot Krøkla og gruppe 2 skulle gå om Ormedalen. Målet var å undersøke og ta vurderinger i utfordrende terreng. Det var en skyfri, men kald morgen på rundt– 15 og 5 m/s vind. Det var bare å kle seg godt og gjøre seg klar for en hel dag ute på Blefjell! Deltagerne startet ute med gjennomgang av sender/mottaker der hver å en fikk gjennomføre et funn. Hver deltager tok med seg sender/mottaker, spade, søkestang, kart og 3x3 turplanleggeren på turen. Målet med dagen var blant annet å oppleve forskjellene mellom planleggingen av turen og hvordan det faktiske terrenget var. Terrengfeller, vindretningens påvirkning, heng, bratte bakker ble analysert for vurdert. Gruppene ble veiledet, men noe av den viktigste lærdommen var bevisstgjøring av hvordan man som gruppe tar fellesbeslutninger basert på 3x3 turplanleggingsmetoden!

Midt veis møttes de to gruppene og etter en god lunsj i solsiden fortsatte kurset. Kursdeltagerne analyserte og vurderte ferdig lagde snøprofiler. De tok også å gravde egne mindre profiler av snøen for å oppleve forskjeller i snølagene fra topp til bunn. Siste del av kurset besto av kameratredning med fokus på å kontakte nød sentraler, overflatisk søk, sender/mottaker, søkestang, og hva man skal gjøre når man har reddet en person ut fra et skred.

Deltageren fikk en siste varm lunsj før 6 av 9 deltagere avsluttet kurset og dro ned fra kurset. To deltagere tok kurset et skritt videre og overnattet i kantgrop med veiledning og tips fra Kongsberg Røde Kors Hjelpekorpset! 


Noe av bakgrunnen for kurset var å gi kunnskap om vinterjellet. Kursinstruktør Tor Flesseberg mener flere kunne hatt nytten av å tilegne seg kunnskap før man skaffer seg utstyr, på den måten kan man i større grad ungå å havne i ulykker! 

Været blir nok vanskelig å gjenskape, men kunskapen kan man heldigvis ta med seg! 

Tusen takk til Kongsberg Røde Kors hjelpekorps for et flott og lærerinkt kurs, og ikke minst kursintruktørene Tor Flesseberg og Ivar Lien!

 

Skrevet av Kristin Rian 21. mars 2018