Vinterferie i Kongsberg

vintertelttur
vintertelttur Foto: GRO SILJAN HJUKSE

I uke 9 har skolene vinterferie i Kongsberg. Her får du noen tips fra oss på ting å gjøre! 

Ikke alle har mulighet til å ta seg fri, men vinterferien gir alikevel noen mulighet for ekstra aktiviteter når barna har leksefri og de fleste organiserte aktiviteter har pause.  

Aktivitivteter: 

Kvarten vil vi sette ut natursti og lage klart til flaskebane og annet gøy. Det er STORE hauger i parken nå, og muligheten for å lage Kongsberg sin største snøhule må være her! Ta med en spade og bli med da vel!

Naturstien henger oppe fra mandag 26.02 til tirsdag 06.03, og det vil være premier til noen heldige vinnere som legger svaret i postkassa 


Åpen hytte på Sesli 3. og 4. mars

Hytta vil være åpen og varm slik at du kan komme inn selv om du ikke er medlem eller har nøkkel. Dette er samtidig som Knuteløpet går forbi hytta. KOT feirer 135 år i år, DNT 150 år og dette er et av arrangementene vi markerer jubileumet med.   Hyttestyret er på plass og tar dere i mot! 

Turen inn kan være flere veier, og i forbindelse med Knuteløpet er det kjørt spor helt fra Bolkesjø! Ta en titt på ut.no eller skisporet for å finne den veien som passer dere best! Håper vi ser mange på hytta til helga! 

Tar utfordringen, sov en natt i telt! 

Å sove ute i telt på vinteren er en magisk opplevelse og du trenger ikke så mye annet utstyr enn på sommeren. Hvorfor ikke ta en natt i hagen for å prøve? Vi garanterer at de minste vil huske det lenge! Her er noen tips på veien: 

  • Stamp snøen på leirplassen. La den «hvile litt» før du setter opp teltet. Det gir bedre «madrass»
  • Gjør det enkelt- ha med mat hjemmefra. Gryte eller suppe på termos er enkelt og smart!
  • Ta vare på føttene. Kalde føtter ødelegger fort gleden. Ha god plass i skoene, ha gode sokker, men ikke ta på så mange at det blir trangt.
  • Sovepose.. Du trenger ikke rådyr vinterpose. Du kan for eksempel bruke en tre-sesongs sovepose inni en sommersovepose. Sørg for å være varm når du legger deg i posen, løp gjerne en liten tur rundt teltet først 😊
  • Bruk tykke skumplastunderlag på 15 mm eller mer. Alternativt kan du bruke granbar under teltet/lavvoen, eller kombinerer flere tynnere liggeunderlag. Har du gode skinnfeller kan du legge dette under liggeunderlaget for ekstra isolasjon.
  • Unngå kjøkken på avveie. Husk underlag til kokeapparatet, eks tynn treplate, så det ikke smelter seg ned gjennom snøen. Skal du brenne bål over lengre tid, grav gjerne ned til bakken så ikke hele bålet forsvinner ned i et smeltehull.
  • Husk lue og varme klær når du skal legge deg også!

PS: Barnas turlag har vintertelttur 7. - 8. april! 

Skøyter

Det er masse skøytebaner som venter på besøk. De aller fleste har lys og kan brukes også på kvelden! På Kølabånn er det til og med utlån av skøyter helt opp i voksenstørrelse! 

Ta med en litt utstyr (som ekstra støvler, kjegler, hoppetau ol) og lag hinderløype på isen. Spill hockey eller prøv dere på isdans! 

Skitur! 

Har du mulighet til å ta en dag fri venter skiløypene på fjellet på besøk. Både Blefjell, Raje og Skrim har kilometervis med "trikkeskinner"  klare. Husk å ha med godt med klær, snøspade, varm drikke og nok mat. 

Kortere turer er det også mange muligheter for. Lysløyper på Bever`n, i Funkelia, på Gamlegrendåsen og på Heistadmoen. Skiløyper mot Knuten, til Aspesetra og Hallhytta. Det er bare å bruke skisporet.no og finne seg en tur! 

Labbetur

Ikke så glad i å gå på ski? Skogen har fortsatt muligheter for deg. Både fra Skavanger og fra Håvet kan du "labbe" Storåsrunden. På Raumyr har du labbeløyper til Fauleplass (og ofte videre til Langevannstoppen) og til Stanga. Se alle løypene her

Og har du fri?

VI har 8 hytter som alle er klare for besøk! Ta en hyttetur på en av Turistforeningen hytter! 

HEr finner du alle våre hytter, og mer info :)  Alle hyttene er låst med DNT- nøkkel, de har dyner og kokemuligheter (gass). Det er ved og stearinlys. Ta med deg sengetøy/lakenpose, mat og drikke og kos dere på tur! 


Det er masse å gjøre i snøen! Fantasien setter grensene! 

Vi ønsker alle en god vinterferie! Med eller uten fri! 

Hvordan få tid? 

De voksne er på jobb og barna har skolefri. Mange er på SFO på dagen. Hvordan få vinterferien til å gi feriefølelse?

1. Gjør det enkelt! Nærturer er også turer! 

2. Middag ute!

- Varm suppe på termos og brødskiver

- gryterette på termos

- bålmat som pølser/ taco / bålpakker ol 

- bruk en ettermiddag sammen på kjøkkenet og lag for eksempel pizzasnurrer, fylte horn og annet som kan fryses og tas opp kvelden før dere skal ut! 

3. Ta treningen sammen med ungene! Dersom du prøver å holde samme tempo som barna i akebakken eller på skøyter får du en god treningsøkt! 

4. Slå av tv og padder, finn frem kortstokk og bordspill. Det kan gi hyttefølelse hjemme i stua, og spesielt sammen med kveldsmaten etter en aktiv ettermiddag ute! 

 

Foto: Per Håvard Siljan Hjukse

Skrevet av Ingunn Hagen Våer 23. februar 2018