Ukas Turtips - Hallhytta

Foto: Tor Dalaker Lund

Ukas tur går til Øvre Eiker, i skauen mellom Lurdalen og Fiskum. Vi skal gå til Hallhytta og prøver en annen vei enn den mest kjente.  I dag ligger den nye Fiskumhytta på samme tun som Hallhytta, og driftes av Fiskum IL 

Tekst: Tor Dalaker Lund

Hallhytta ligger i Øvre Eiker på skauen mellom Lurdalen og Fiskum. Den ble bygd av Sigurd Hall midt på 1930-tallet. Hall eide en av Hegstadgårdene på Fiskum, og huskes vel mest fordi han en tiårsperiode var gift med den kjente operasangerinna Kirsten Flagstad. Øvre Eiker kommune eier nå Hallhytta, men Fiskum IL disponerer den. Rett ved Hallhytta har Fiskum IL bygd Fiskumhytta.

Hallhytta er et populært turmål for folk i Kongsberg, kanskje særlig om vinteren. De fleste starter turen ved Kjennerudvannet, men her skal jeg beskrive en annen vei til Hallhytta som er en god del kortere.

Vi kjører inn Lurdalen og stopper der Røråsveien tar av mot venstre. Vi skal følge en vei som går akkurat i motsatt retning, mot høyre. (Svartjernveien) 

Vanligvis får man parkert i krysset, men er det ikke plass, er det tillatt å kjøre denne veien, så man kan sette fra seg bilen når det dukker opp ei lomme ved veikanten.Kart: «Turkart Eiker Vest» (Utgitt av Eiker O-lag)

Vi går opp denne veien et kort stykke til et kryss. Der tar vi til høyre, rett sørover til der veien ender.

Der tar en stor sti rett østover. Den følger vi, men pass på å ta stien til venstre i stikrysset like etter der veien slutter. Denne stien følger vi oppover og forbi Øytjern. Da tar vi av fra hovedstien og følger en tydelig sti rett sørover. (Virker dette komplisert, er det bare å stole på det anbefalte kartet).

Denne stien svinger etter hvert østover og møter den merka stien mellom Kjennerudvannet og Hallhytta omtrent på bakketoppen rett opp for Hestedalsveien. Vi følger merkastien over Storåsen i luftig furuskau og ned til Hallhytta.

Den ligger flott til på en høyde med fin utsikt over Brennåstjern. Da har vi gått noe rundt fire kilometer.

– Vi kan velge en annen og kortere vei tilbake ved å følge den store stien rett vestover om Stretabakkhøgda. Vi møter stien vi gikk innover, like øst for Øytjern, og så er det greie veien tilbake til bilen. Hele runden blir på om lag sju kilometer.

Skrevet av Ingunn Hagen Våer 4. juni 2020